Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aalicja
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Pon 19:30, 12 Sty 2009 Temat postu: Wartości odżywcze warzyw. |
|
|
Pomidor
Surowy doskonale sprawdza się jako przekąska, dodatek do chleba i sałatek, natomiast ugotowany pomidor to wzorowa podstawa zup i eintopfów.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram pomidorów):
Kalorie (Kcal): 29. Dżule (KJ): 121. Węglowodany (g): 5,2.
Witaminy (/100 gram pomidorów):
A1: 1265 j.m. B1: 0,064 mg. B2: 0,042 mg. C: 29,0 mg. E: 0,40 mg.
Minerały (mg/100 gram pomidorów):
Wapń 25. Fosfor: 21. Żelazo: 1,4. Magnez: 8.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Aalicja
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Pon 19:49, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Burak
Odmiany buraka:
Egipski - korzeń płaski, o wyraźnych jasnych pierścieniach. Odmiana na zbir wczesny;
Egipski Crosby - korzeń kulisty, nieco spłaszczony. Odmiana nieco późniejsza od Egipskiego ale smaczniejsza;
Okrągły Ciemnoczerwony - korzeń kulisty, nieco wydłużony o ciemnowiśniowej barwie. Bardzo smaczny, dobrze się przechowuje. Uprawiany również na wczesny zbiór;
Czerwona Kula - korzeń kulisty, ładnie wybarwiony. Dobrze się przechowuje przez zimę.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram buraka):
Kalorie (Kcal): 46. Dżule (KJ): 192. Węglowodany (g): 9,5.
Witaminy (/100 gram buraka):
A1: 20 j.m. B1: 0,020 mg. B2: 0,050 mg. C: 10 mg. E: - mg.
Minerały (mg/100 gram buraka):
Wapń 41. Fosfor: 17. Żelazo: 17. Magnez: 17.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
teska
Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Międzychód
|
Wysłany: Czw 18:49, 19 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Wartości odżywcze marchwi
Marchew jest nieocenioną skarbnicą witaminy B1,B2,C, D, K i PP, również karotenu i składników mineralnych tj. potasu, żelaza wapnia, fosforu, jodu, a także enzymów i olejków eterycznych.
Działa wzmacniająco, ma właściwości remineralizacji i przeciwanemiczne, pobudza naturalne siły obronne organizmu. Jest bardzo ważnym czynnikiem wzrostu, reguluje czynności jelit i działa przeciwbiegunkowo, przeciwgnilnie, gojąco na jelita i cały przewód pokarmowy. Oczyszcza krew, rozpuszcza żółć i sprzyja wydzielaniu mleka u matek karmiących, goi rany, działa wyksztuśnie, moczopędnie i usuwa robaki.
Aby w pełni wykorzystać dobrodziejstwa marchwi, należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy ją dokładnie oskrobać. Dzięki temu eliminujemy pestycydy i azotany. Azotany po spożyciu przechodzą w związki azotynów, a te z kolei zmieniają hemoglobinę w methomoglobinę.
Zatrucia azotynami charakteryzują się zaczerwienieniem twarzy i górnej części powiek, spadkiem ciśnienia krwi, wymiotami, biegunką, drgawkami. Pamiętać też należy o odcięciu zazielenionej górnej części korzenia, gdyż w tym miejscu wytwarza się solanina, która jest substancją toksyczną.
Marchew najlepiej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych o dużej zawartości próchnicy, ale nie w pierwszym roku po oborniku (właśnie ze względu na azotany). Nie ma szczególnych wymagań uprawowych, wystarczy pamiętać o zapewnieniu siewkom odpowiedniej wilgoci. Odmiany wczesne możemy wysiewać w końcu marca, nasiona kiełkują już w temperaturze 4-5oC. Do odmian wczesnych zaliczamy marchew Amsterdamską, Kolinę F1, Pierwszy Zbiór, do średnio wczesnych należy np. Nantejska i Lenka. Na zbiór późny i do przechowywania nadaje się Koral, Flakoro. Najwięcej betakarotenu zawiera odmiana Koral. Marchew przechowywać należy w piwnicach i kopcach w temperaturze 0-4oC.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
|