Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aalicja
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Pon 19:17, 12 Sty 2009 Temat postu: Wartości odżywcze owoców. |
|
|
Mandarynka
Młodsza siostra pomarańczy, mniejsza i słodsza zarazem, a także łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu.
W Europie uprawę mandarynek (w rejonie Morza Śródziemnego) w XIX wieku. Wysoko ceniona jest w przemyśle perfumeryjnym (z aromatycznej skórki otrzymuje się olejek mandarynkowy).
Czyli wartości odżywcze mandarynki.
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram mandarynki):
Woda: 87,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 11,0 g.
KJ = 210
Witaminy (mg/100 gram mandarynki):
B1: 0,06 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,07. C: 30 mg. E: -.
Karoten: 0,06 mg
Minerały (mg/100 gram mandarynki):
Sód: 1,2. Potas: 210,0. Magnez: 11,0. Wapń 33,0. Fosfor: 20,0
Żelazo: 0,03. Jod: -
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Aalicja dnia Pon 19:31, 12 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Aalicja
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Pon 19:20, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Jabłko
Czy wiesz, że w Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców, obfitujących w witaminy, cukier, substancje aromatyczne i sole mineralne.
Co i w jakich ilościach jest w jabłkach?
Czyli wartości odżywcze jabłek.
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram jabłek):
Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,3 g. Węglowodany: 13,0 g.
KJ = 230
Witaminy (mg/100 gram jabłek):
B1: 0,04 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,05. C: ~16 mg. E: 0,57.
Karoten: 0,016 mg
Minerały (mg/100 gram jabłek):
Sód: 3,0. Potas: 140,0. Magnez: 6,4. Wapń 7,0. Fosfor: 12,0
Żelazo: 0,48. Jod: -
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aalicja
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Pon 19:22, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Brzoskwinia
Brzoskwinia liczy sześć gatunków.
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram brzoskwini):
Woda: 88 g. Tłuszcze: 0,1 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 11,0 g.
KJ = 190
Witaminy (mg/100 gram brzoskwini):
B1: 0,027 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,026. C: 15 mg. E: -.
Karoten: 0,073 mg
Minerały (mg/100 gram brzoskwini):
Sód: 1,3. Potas: 200,0. Magnez: 9,2. Wapń 7,8. Fosfor: 23,0
Żelazo: 0,48. Jod: 0,001
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aalicja
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Pon 19:23, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Grejpfrut
Grejpfrut występuje w wielu dietach, ponieważ jest owocem niezwykle zdrowym i niskokalorycznym, wpływa m.in. dobrze na trawienie oraz pobudza krążenie krwi.
Owoc ten spożywa się najczęściej wyjadając łyżeczką miąższ (często z cukrem).
Grejpfruty w puszkach można stosować do sałatek tak samo jak surowe.
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram grejpfruta):
Woda: 89,0 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 9,8 g.
KJ = 130
Witaminy (mg/100 gram grejpfruta):
B1: 0,05 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,05. C: 45 mg. E: -.
Karoten: 0,003 mg
Minerały (mg/100 gram grejpfruta):
Sód: 2,0. Potas: 180,0. Magnez: 10,0. Wapń 20,0. Fosfor: 17,0
Żelazo: 0,25. Jod: 0,001
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Aalicja dnia Pon 19:24, 12 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
klusky77
Dołączył: 16 Sty 2016
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: Nie 0:44, 24 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Poradzi mi ktoś co mam zrobić, żeby mi cytrynka zaowocowała? Rośnie już kilka lat ale nawet nie kwitnie...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
|