Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolciaijolcia
Dołączył: 22 Lip 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 11:20, 22 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
ja zawsze wysiewam na lato
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
marcinpatalon
Dołączył: 12 Mar 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 14:59, 26 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
potwierdzam, wysiewanie latem, w czasie urlopu kiedy jest czas żeby się tym zająć, bo teraz to na nic nie ma czasu ... pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
admin1
Administrator
Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 171 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 8:55, 31 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Jakie warzywa sadzimy z rozsady a jakie siejemy prosto do gruntu?
Bezpośrednio do gruntu siejemy: marchew, pietruszkę, buraki ćwikłowe, rzodkiewkę, rzepę, groch, fasolę, bób.
Wysiewamy do gruntu lub uprawiamy z rozsady: dynie, cukinie, kabaczki, patisony, ogórki, pory, cebulę, sałaty.
Tylko z rozsady uprawiamy: pomidory, kapustę, kalafiory, paprykę, selery.
Gatunki warzyw
Termin wysiewu do pojemników Ilość tygodni produkcji
Temperatura
Termin wysadzenia na stałe miejsce
Bazylia, cząber, majeranek II 6 - 8
18 – 20 ºC po 15 V
Kalafior
II
7 - 8
18 – 20ºC do wschodów
IV
Karczoch II 10 - 12 20ºC optymalna po 15 V
Kalarepa II 7 - 8 12ºC optymalna
8ºC minimalna IV
Kapusta pekińska II 7 - 8 20ºC optymalna IV
Kapusta biała, czerwona II 7 - 8
18 – 20ºC do wschodów
IV
Kalafior II 7 - 8
18 – 20ºC do wschodów
IV
Kalarepa II 7 - 8 12ºC optymalna
Seler naciowy i korzeniowy II - III
12 - 13 22 – 24ºC do wschodów po 15 V
Sałata masłowa II - III
4 - 5 16 – 18ºC III - IV
Cebula II- III
8 - 9 18 – 20ºC do wschodów koniec IV początek V
Brokuł II - III
6 - 7 18 – 20 ºC do wschodów IV
Por III 8 - 10 18 – 22ºC do wschodów po 15 V
Bakłażan (oberżyna) III 9 - 11
28 – 30ºC do wschodów
po 15 V do połowy VI
Papryka III 5 - 8 25 – 28ºC do wschodów po 15 V
Pomidor III 5 - 8 25 – 28ºC do wschodów po 15 V
Szpinak nowozelandzki III 11 - 12 20ºC optymalna po 15 V
Produkcję rozsady w zależności od gatunku, można rozpocząć już w połowie lutego, kiedy to wysiewa się nasiona bobu, karczocha, pora. Następnie wysiewamy kalarepę, paprykę, wczesną sałatę masłową, sałatę kruchą i rzymską, selery - korzeniowy i naciowy oraz szpinak nowozelandzki, wysokie odmiany pomidorów, średniowczesne odmiany sałaty masłowej, oberżynę, brokuły i arbuza, a na koniec siejemy karłowe odmiany pomidorów, ogórki, cukinie oraz dynię, czyli rozsada warzyw jest tworzona głównie dla:
dla warzyw ciepłolubnych, które potrzebują wysokich temperatur do wzrostu (np. arbuz, melon, oberżyna, pomidor, papryka);
dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo wolno (brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta biała i kapusta czerwona);
dla warzyw o długim okresie kiełkowania (karczoch, seler, szpinak nowozelandzki).
Jakie czynności obejmują produkję rozsady?
1. Wybór pojemników.
rozsada
Do produkcji rozsady mogą służyć doniczki, skrzynki, plastikowe lub celulozowo-torfowe tacki wielodoniczkowe. Zaletą tacek celulozowo-torfowych jest możliwość umieszczenia ich w gruncie razem z rośliną, po czym doniczka rozpuszcza się.
Wygodnym rozwiązaniem są miniszklarenki z gotowymi wkładami pęczniejącymi, krążki torfowe są czyste, lekkie i łatwe w użyciu, w pełni organiczne, biodegradowlane, a co za tym idzie przyjazne dla środowiska. Sadzonki wysadza się bezpośrednio do ziemi wraz z bryłą torfową, co zabezpiecza roślinę przed uszkodzeniem korzeni, jak również chroni ją przed stresem, którego doświadcza podczas przesadzania do gruntu.
Sadzonka wraz z wkładem pęczniejącym Sadzonki wraz z wkładami pęczniejącymi
2. Wybór podłoża
Bardzo ważnym czynnikiem jest jakość używanego w rozsadzie podłoża. Rozsada wyprodukowana na odpowiednim podłożu ma dobrze rozwinięty system korzeniowy oraz część nadziemną, zapewnia również roślinom prawidłowy wzrost podczas całego okresu produkcji. Najlepiej używać ziemi próchniczej, lekkiej, pulchnej, z dodatkiem torfu i piasku. W sklepach można spotkać również specjalne podłoża do produkcji rozsady warzyw. Nie ma potrzeby dodawać nawozu do podłoża, gdyż z reguły jest ono zasobne w wystarczającą ilość składników pokarmowych dla młodych roślin.
3. Stanowisko
Pojemniki z nasionami powinny stać w miejscu umiarkowanie ciepłym i bardzo jasnym, gdy pojawią się pierwsze rośliny. Zbyt mała ilość światła w czasie wzrostu prowadzi do wybujania roślin, które wtedy stają się wiotkie i osłabione. Najlepiej ustawić je na południowym lub południo-zachodnim parapecie, pod którym nie ma kaloryfera. Miniszklarenka - domowa rozsada warzyw
4. Zabiegi pięlegnacyjne
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym po wysiewie jest podlewanie, które powinno być ostrożne, żeby nie wypłukać drobnych nasion i nie doprowadzić do nadmiernego zalania podłoża, ponieważ nasiona mogą zgnić. Gdy pojawią się pierwsze listki, trzeba unikać ich zamaczenia, gdyż przy słonecznej pogodzie mogą ulec poparzeniu. Rośliny musimy podlewać regularnie, po lekkim przesuszeniu wierzchniej warstwy podłoża.
5. Czym jest pikowanie?
Pikowanie jest zabiegiem wzmacniającym rośliny, dzięki pobudzeniu do silniejszego wzrostu korzeni uszkodzonych w trakcie przesadzania. Pikowanie stosujemy w przypadku pomidorów, papryki, kapusty, kalafiorów, selerów, sałaty. Rośliny przesadzamy, gdy wykształcą pierwsze dwa, trzy liście właściwe i obficie podlewamy (warto wtedy zabrać je na dwa, trzy dni ze słonecznego parapetu).
6. Hartowanie siewek
Przyzwyczajone do cieplarnianych udogodnień rośliny muszą dostosować się do naturalnych warunków pogodowych panujących w ogrodzie. Dlatego, aby je zahartować, na 10 - 14 dni przed wysadzeniem do gruntu, należy ograniczyć rozsadzie podlewanie, obniżyć temperaturę poprzez wietrzenie - wystawiać donice na zewnątrz, o ile pogoda jest sprzyjająca. Początkowo rośliny wystawiamy na kilka godzin w ciągu dnia, aby tuż przed wysadzeniem zostały w ogrodzie także na dwie, trzy noce.
7. Wysadzanie na miejsce stałe
Sadzenie odbywa się zwykle około połowy maja, kiedy miną obawy wiosennych przymrozków. Sadząc musimy zwracać uwagę na właściwe odległości między roślinami (podane zwykle na opakowaniu z nasionami), ponieważ nadmierne zagęszczenie nie sprzyja dobrym plonom, gdyż rośliny się wzajemnie zagłuszają. Dla roślin wymagających podpór stosujemy paliki i rusztowania najlepiej bezpośrednio przy sadzeniu, bo późniejsze wbijanie podpór prowadzi zwykle do częściowego uszkodzenia systemu korzeniowego rośliny. Przez pierwsze kilka dni dbamy, aby ziemia wokół sadzonek była stale wilgotna
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olek871
Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 13:53, 03 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawe informacje musze przyznać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
HaNaNa
Dołączył: 01 Mar 2017
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 10:30, 01 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Ten poradnik jak zwykle super, dzięki!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
admin1
Administrator
Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 18425
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 171 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Śro 8:37, 20 Mar 2019 Temat postu: |
|
|
Co siejemy w marcu - jakie warzywa i kwiaty
Marzec to miesiąc, w którym wiosenna aura sprzyja pracom na działkach i w ogrodach. Jest to ostatni moment dla spóźnialskich, aby rozpocząć produkcję rozsady warzyw. Zastanawiasz się jakie kwiaty i warzywa siejemy w marcu? Zajrzyj do tabelki zawierającej marcowy terminarz siewu kwiatów i warzyw. Zobacz, co siejemy w marcu i jakich zasad przestrzegać, aby uzyskać najlepszy efekt. Oto sekrety marcowych wysiewów!
Jakie warzywa siejemy w marcu?
Na początku marca pod tunele foliowe siejemy nasiona rzodkiewki, marchwi, szpinaku, pora, sałaty masłowej i kopru. Wysiane nasiona okrywamy agrowłókniną, aby zabezpieczyć je przez spadkami temperatury - szczególnie w nocy.
Jeżeli nie zdążyliśmy w lutym przygotować rozsady selera, pora, wczesnych odmian warzyw kapustnych i sałaty, siejemy je w pierwszych dniach marca. Na parapetach okiennych rozpoczynamy również produkcję rozsady bazylii i majeranku.
W drugiej dekadzie marca rozpoczynamy uprawę z rozsady warzyw psiankowatych - pomidorów, papryki, bakłażana (oberżyny) i miechunki. Pamiętajmy, że są to rośliny ciepłolubne. Do wschodów wymagają ściśle określonej temperatury. Optymalna temperatura dla pomidora to 22-25°C, dla papryki 25-28°C, a dla oberżyny aż 28-30°C. Utrzymanie takich temperatur w warunkach domowych nie jest łatwe. Aby zapewnić kiełkującym nasionom odpowiednie warunki termiczne, wysiewamy je w niewielkich doniczkach, które ustawiamy koło kaloryferów. Aby zapewnić odpowiednią wilgotność powietrza, nakrywamy doniczki denkiem plastikowej butelki, słoikiem lub owijamy je folią. Temperaturę kontrolujemy za pomocą termometru pokojowego.
Pod koniec marca, gdy w nocy ustali się temperatura dodatnia, możemy wysiewać do gruntu warzywa o niskich wymaganiach termicznych. Wysiewamy groch, bób, rzodkiewkę, wczesne odmiany rzodkwi, jarmuż, wczesne odmiany marchwi, pietruszkę korzeniową i naciową, pasternak, szpinak warzywny, skorzonerę i koper ogrodowy.
Warto wiedzieć! Do nasion marchwi i pietruszki zaleca się dodanie nasion rzodkiewki lub sałaty, które wschodzą znacznie szybciej i wyznaczą rzędy zasiewów warzyw. Ułatwi to prace pielęgnacyjne.
Wysiane nasiona regularnie nawadniamy i odchwaszczamy, a międzyrzędzia spulchniamy. Odchwaszczanie jest bardzo ważne, pozwala uniknąć konkurowania warzyw z chwastami o wodę, składniki pokarmowe i przestrzeń. Zasiewy w gruncie możemy okryć agrowłókniną lub folią perforowaną, aby ograniczyć parowanie wody z wierzchniej warstwy gleby oraz zabezpieczyć wschodzące siewki przed przymrozkami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
|